Μελέτη

Ηλιόσποροι

Ψεκασμός αποξηραντικού σε Ηλίανθο στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας DJI Agras T16

Η γεωργία στην Ουκρανία είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της οικονομίας της λόγω ποικίλων κλιματικών και δημογραφικών λόγων. Οι γεωργικά χρησιμοποιούμενες περιοχές καταλαμβάνουν περισσότερο από το 69% της ουκρανικής επικράτειας. Το 2019 ο ηλίανθος καλλιεργήθηκε σε έκταση 55 εκατομμυρίων στρεμμάτων και χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την παραγωγή ηλιελαίου. Η Ουκρανία είναι ένας από τους ηγέτες στην παραγωγή ηλιελαίου στον κόσμο και αυτό είναι ένα από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα στην Ουκρανική Οικονομία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2019, η Ουκρανία κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο στις εξαγωγές ηλιελαίου (4,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και ηλιόσπορων (0,97 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

1.Σκοπός Ψεκασμού

Σκοπός της εργασίας αποξήρανσης είναι η ξήρανση των σπαρτών, η διακοπή της εξάπλωσης ασθενειών στην καλλιέργεια και η ξήρανση του ηλίανθου πριν από τη συγκομιδή. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιήθηκε για να εξασφαλιστεί η επιτάχυνση της ωρίμανσης της καλλιέργειας, η οποία κατέστησε δυνατή τη συγκομιδή σε πρώιμο χρόνο.

2.Πληροφορίες Περιβάλλοντος

Ημερομηνία Ψεκασμού21.09.2020ΤοποθεσίαBoryspil region, Velika oleksandrivka
Τύπος ΕδάφουςπεδινόΘερμοκρασία20℃
Επιφάνεια Ψεκασμού15 στρ.Υγρασία47%
Ταχύτητα Ανέμου1m/sΚατεύθυνση ΑνέμουΔυτικός

3. Παράμετροι Λειτουργίας

Τύπος DroneAgras t16Firmware Version
v02.03.0154
Τύπος ΠτήσηςIntelligent Route planning modeΤαχύτητα Πτήσης4.2 m/s
Ύψος Πτήσης (από κορυφή φυτών)1.5 mΑπόσταση Διαδρομών5 m
Ψεκαστικό Υγρό1,2 l/στρΤύπος ΜπεκXR11001VS

4. Χημικές πληροφορίες

Εμπορική ΟνομασίαΤύποςΣυγκέντρωση ενεργού συστατικούΠοσότητα ανά στρ.
Defenda Diqalan https://defenda.com.ua/en/product/dikvalan 

Υγρό διάλυμμα, 150 g/L
Συμπύκνωμα γαλακτώματος 25% Αποξηραντικό επαφής, ενδείξεις για εφαρμογή πριν από τη συγκομιδή δημητριακών, μπιζελιών, ηλίανθων, σόγιας και άλλων καλλιεργειών.
0,3L
Το φάρμακο αποσυντίθεται γρήγορα στο έδαφος, δεν επηρεάζει την επακόλουθη σπορά. Δεν επηρεάζει την ποιότητα των σπόρων, δεν αλλάζει την όξινη-λιπαρή σύστασή του

5. Σύντομη Σύγκριση της διαφοράς μεταξύ drone, χειροκίνητου και χρήσης άλλου παραδοσιακού εξοπλισμού.

Σύγκριση με την παραδοσιακή μέθοδο

Έργο της εταιρείας του πελάτη ήταν η πραγματοποίηση σημειακής αποξήρανσης σε 8 διαφορετικά χωράφια του ηλιόσπορων, με υψηλή συγκέντρωση της δραστικής ουσίας. Για την εκτέλεση τέτοιων εργασιών, χρησιμοποιείται συχνά ένας ψεκαστήρας εδάφους, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πραγματοποιούσε αποξήρανση “συνεχώς” σε ολόκληρη την περίμετρο του χωραφιού, κάτι που δεν θα ήταν αποδεκτό, καθώς οι περισσότεροι ψεκαστήρες δεν θα περνούσαν τις καλλιέργειες σε ύψος. Η αεροπορική μέθοδος για την εκτέλεση τέτοιων εργασιών επίσης δεν ταίριαζε, για πολλούς λόγους ταυτόχρονα: η μακρινή θέση των χωραφιών στο πλησιέστερο αεροδρόμιο, το μικρό μέγεθος της περιοχής για αεροψεκασμό, όχι ομοιόμορφη κατανομή, ασύγκριτα υψηλό κόστος εργασίας. Ως εκ τούτου, σε αυτό το σενάριο, αποφασίστηκε η χρήση του dronr DJI Agras t16.

Πλεονεκτήματα της χρήσης drone

Το drone θα απλοποιήσει και θα επιταχύνει σημαντικά τον χρόνο εκτέλεσης της εργασίας, δεδομένης της κατάλληλης προετοιμασίας (δηλαδή, έχοντας προηγουμένως προετοιμάσει δεδομένα που συλλέγονται χρησιμοποιώντας το drone Phantom 4 RTK: το περίγραμμα του πεδίου και οι συντεταγμένες των απαιτούμενων περιοχών). Υπάρχει δυνατότητα αυτόματης πτήσης αποξήρανσης σε λιγότερο από μία ώρα. Η προετοιμασία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε 8 τοποθεσίες, 6 εκ των οποίων αυτόματα και 2 χειροκίνητα λόγω του ότι τα τελευταία 2 τμήματα ήταν πολύ μικρά.

6. Συμπεράσματα

Η δουλειά έχει γίνει. Λάβαμε εξαιρετικά σχόλια από τον ιδιοκτήτη του χωραφιού – οι ασθένειες έχουν φύγει και ο ηλίανθος έχει αποξηρανθεί και είναι έτοιμος για συγκομιδή. Η δραστική ουσία της χημικής ουσίας αποσυντίθεται γρήγορα στα φυτά, επομένως, η χρήση του φαρμάκου είναι ασφαλής σε παρόμοιες καλλιέργειες.

Πηγή: DJI Agriculture

Προειδοποίηση: Το περιεχόμενο και οι παράμετροι που παρέχονται εδώ είναι μόνο για αναφορά. Θα πρέπει να προσαρμόσετε τον τρόπο λειτουργίας και τις παραμέτρους και να χρησιμοποιήσετε έναν σωστό τρόπο για να ψεκάσετε το χωράφι σας σύμφωνα με τις διαφορετικές καιρικές συνθήκες, τους χαρακτήρες της καλλιέργειας, τη συνήθεια ή το ιστορικό χρήσης χημικών (θα μπορούσατε να αλλάξετε άλλες χημικές ουσίες σε περίπτωση που εμφανιστεί αντίσταση) κ.λπ. Εάν δεν είστε σίγουροι ποιες παραμέτρους λειτουργίας θα επιλέξετε ή δεν είστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα του ψεκασμού, τότε θα πρέπει πρώτα να κάνετε μια μικρή δοκιμή σε μέρος του χωραφιού, πριν προχωρήσετε στο υπόλοιπο.