Η Καλλιέργεια Βαμβακιού με Drone της DJI Agriculture

Ένας πλήρης οδηγός λύσεων για τη χρήση drones της DJI Agriculture κατά την καλλιέργεια βαμβακιού

Το βαμβάκι, βασικό στοιχείο στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και μόδας, έχει μια πλούσια και εκτεταμένη ιστορία που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω. Σήμερα, το βαμβάκι είναι πανταχού παρόν. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) το 2021, πάνω από 70 χώρες φυτεύουν βαμβάκι, με έκταση συγκομιδής 32,5 εκατομμυρίων εκταρίων και παραγωγής που ανέρχεται σε 72,6 εκατομμύρια τόνους σπόρου βαμβακιού (μη εκκοκκισμένο).

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, αυξάνεται και η ανάγκη για πιο αποτελεσματικές και βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας. Οι ψεκαστήρες εδάφους είναι το βασικό εργαλείο για τον ψεκασμό βαμβακιού εδώ και χρόνια, αλλά έρχονται με τις δικές τους προκλήσεις – από κακή διείσδυση και κάλυψη έως ζημιές από τα ίχνη του τροχού.

Έχοντας υπόψη αυτά τα ζητήματα, η λύση με drone γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και απαραίτητη στην βαμβακοκαλλιέργεια. Σε αυτό το κείμενο, θα εξερευνήσουμε πώς τα drones της DJI Agriculture μεταμορφώνουν τη βιομηχανία βαμβακοκαλλιέργειας, παρέχοντας υψηλότερη απόδοση, χαμηλότερο κόστος και ακόμη καλύτερη υγεία των καλλιεργειών.

Οφέλη των Drones της DJI Agriculture για την καλλιέργεια βαμβακιού

Τα drones της DJI Agriculture παρέχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή προσέγγιση επίγειου ψεκαστικού. Εδώ είναι μερικά από τα βασικά οφέλη:

1. Καλύτερη κάλυψη και αποτέλεσμα ψεκασμού

Τα drones της DJI Agriculture έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να εξασφαλίζουν ολοκληρωμένη και συνεπή κάλυψη σε όλα τα μέρη του φυτού. Αυτό το χαρακτηριστικό εξαλείφει τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, όπως η κακή διείσδυση στα χαμηλότερα φύλλα ή η ανομοιόμορφη εφαρμογή αγροχημικών.

Οι έλικες του drone παράγουν μια ισχυρή ροή ανέμου. Αυτή η ροή ανέμου ωθεί τα σταγονίδια προς τα κάτω, διασφαλίζοντας ότι φτάσουν στο κάτω μέρος του θόλου. Ως αποτέλεσμα, τα αγροχημικά μπορούν να καλύψουν ολόκληρο το φυτό, παρέχοντας πιο αποτελεσματική κάλυψη.

Αυτή η ανώτερη κάλυψη αποδείχθηκε ξεκάθαρα σε μια συγκριτική δοκιμή που διεξήχθη από τον Ümit Göven, έναν Τούρκο πωλητή αγροχημικών και βαμβακοπαραγωγό, και τον Daze Tarim, έναν αντιπρόσωπο της DJI στην Τουρκία. Τοποθέτησαν χαρτί ευαίσθητο στο νερό στο χαμηλότερο σημείο του βαμβακιού σε δύο χωράφια. Το ένα χωράφι ψεκάστηκε με ψεκαστικό εδάφους και το άλλο με drone. Το ευαίσθητο στο νερό χαρτί από το πεδίο που ψεκάστηκε από το drone έδειξε υψηλότερη πυκνότητα σταγονιδίων και καλύτερη κάλυψη, υποδεικνύοντας ανώτερη αποτελεσματικότητα ψεκασμού.

Αριστερά: Ψεκασμός με drone. Δεξιά: Ψεκασμός με τρακτέρ

Τα οφέλη είναι ιδιαίτερα εμφανή κατά την εφαρμογή αποφυλλωτικών. Στο χωράφι βαμβακιού του Ümit που ψεκάστηκε με drone, η συγκομιδή ξεκίνησε μόλις 8 ημέρες μετά τον ψεκασμό για αποφύλλωση. Αντίθετα, το χωράφι που ψεκάστηκε με ψεκαστικό τρακτέρ, η συγκομιδή άρχισε μετά από 15 ημέρες. Αυτή η επιτάχυνση της διαδικασίας συγκομιδής κατά 7 ημέρες επιτρέπει την προστασία της απόδοσης του βαμβακιού από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

2. Υψηλότερη Αποδοτικότητα

Τα drones DJI Agriculture προσφέρουν ανώτερη απόδοση μέσω ταχύτερων και ακριβέστερων τεχνικών εφαρμογής. Μπορούν να καλύψουν περισσότερο έδαφος σε λιγότερο χρόνο, οδηγώντας σε σημαντικές μειώσεις στο κόστος εργασίας και σημαντικές αυξήσεις στη συνολική παραγωγικότητα.

Το drone επιτυγχάνει αυτή την αποτελεσματικότητα μέσω της μεθόδου ψεκασμού εξαιρετικά χαμηλού όγκου και του γρήγορου κύκλου εργασιών μεταξύ της επαναπλήρωσης χημικών. Για παράδειγμα, ένα drone T40 μπορεί να ψεκάσει περίπου 16 εκτάρια ενός χωραφιού βαμβακιού σε μόλις μία ώρα. Αντίθετα, ένα New Holland TD 100D με μπούμα ψεκασμού πλάτους 14,6 μέτρων, σε ένα χωράφι βαμβακιού 100 εκταρίων, μπορεί να ψεκάσει μόνο περίπου 7-8 εκτάρια εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου. Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση ψεκασμού του drone είναι διπλάσια από αυτή του ψεκαστήρα εδάφους.

Αυτή η εξοικονόμηση χρόνου όχι μόνο μειώνει τα κόστη εργασίας και μηχανημάτων, αλλά διασφαλίζει επίσης τον έγκαιρο έλεγχο της ζημιάς από έντομα. Επομένως, η χρήση drones DJI Agriculture οδηγεί σε υψηλότερη απόδοση και παραγωγικότητα στη διαχείριση των καλλιεργειών.

Οι προδιαγραφές και οι παράμετροι τρακτέρ και drone φαίνονται στον Πίνακα 1.

3. Χαμηλότερο κόστος

Οι εφαρμογές drone μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική εξοικονόμηση εργασίας, καυσίμων και άλλων δαπανών σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους ψεκασμού εδάφους.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετικά χαμηλού όγκου ψεκασμό (ultra-low volume spraying) των drones και στο γεγονός ότι λειτουργούν χωρίς πλήρωμα. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ντίζελ για έναν ψεκαστικό τρακτέρ είναι περίπου 2,5 λίτρα ανά εκτάριο. Αντίθετα, η κατανάλωση βενζίνης για ένα drone όπως το T40 (εξοπλισμένο με γεννήτρια DJI) είναι μόλις 0,2 L ανά εκτάριο. Αυτή η διαφορά οδηγεί σε εξοικονόμηση κόστους περίπου 2,82 $ USD ανά εκτάριο.

Για να το θέσουμε σε μια προοπτική, σκεφτείτε το χωράφι βαμβακιού του Ümit που εκτείνεται σε 250 εκτάρια. Ένα τρακτέρ θα απαιτούσε 625 λίτρα ντίζελ για να καλύψει ολόκληρο το χωράφι. Ωστόσο, μια γεννήτρια DJI D12000iE θα χρειαζόταν μόνο 50 λίτρα βενζίνης για να φορτίσει τις μπαταρίες των drone για την ίδια εργασία. Δεδομένων των τιμών του ντίζελ και της βενζίνης στις 13 Δεκεμβρίου 2023, στην Τουρκία, (35,43 λίρες Τουρκίας/λίτρο ντίζελ και 32,98 λίρες Τουρκίας/λίτρο βενζίνης) η εξοικονόμηση από τη χρήση drone είναι σημαντική.

ΤρακτέρNew Holland TD 100DDroneT40
Ποσότητα Εφαρμογής200~300 L/haΠοσότητα Εφαρμογής10-20 L/ha
Ιπποδύναμη100 hpΎψος από την καλλιέργεια3-3.5 meters
Πλάτος Ψεκασμού14.6 metersΑπόσταση Διαδρομών7-7.5 meters
Ταχύτητα10 km/hΤαχύτητα25 km/h
Απόδοση8 ha/hourΑπόδοση16 ha/hour
Κατανάλωση Καυσίμου2.5 L/haΚατανάλωση Καυσίμου0.2 L/ha
Πίνακας 1: Προδιαγραφές και παράμετροι τρακτέρ και drone

4. Καμία ζημιά στο βαμβάκι

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της χρήσης drones είναι ότι δεν προκαλούν καμία ζημιά στο βαμβάκι. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας που περιλαμβάνουν οδήγηση μηχανών μέσα από τα χωράφια, τα drones αποφεύγουν να βλάψουν τα φυτά που προκαλείται από τη συμπίεση των τροχών.

Μόλις κλείσει το βαμβάκι, η οδήγηση ενός τρακτέρ στο χωράφι μπορεί να το συνθλίψει, προκαλώντας σημαντική ζημιά. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας ένα drone για ψεκασμό, το βαμβάκι σώζεται από αυτή τη ζημιά του τροχού. Σύμφωνα με τον Murat, έναν βαμβακοκαλλιεργητή από την Τουρκία, έως και 12%* του βαμβακιού θα μπορούσε να εξοικονομηθεί από τα ίχνη των τροχών, που είναι περίπου 600 κιλά εξοικονομώντας 414 $ USD ανά εκτάριο.

*Το ποσοστό ζημιάς του τροχού υπολογίζεται διαιρώντας το πλάτος τροχιάς ανά σειρά με τον αριθμό των σειρών για ολόκληρη την εφαρμογή και στη συνέχεια διαιρώντας το με τη συνολική επιφάνεια του χωραφιού.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μέση απόδοση βαμβακιού στα 5000 kg ανά εκτάριο και τη μέση τιμή του μη εκκοκκισμένου βαμβακιού το 2023 που είναι 20 τουρκικές λίρες ανά κιλό, η εξοικονόμηση από τη χρήση drones είναι σημαντική. Ως εκ τούτου, η χρήση drones στη γεωργία όχι μόνο αυξάνει την αποδοτικότητα αλλά επίσης αποτρέπει την περιττή απώλεια και ζημιά στις καλλιέργειες.

5. Ψεκασμός μετά από Βροχή

Τα drones της DJI Agriculture έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα σε σχέση με τους παραδοσιακούς ψεκασμούς εδάφους, καθώς μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και μετά από βροχοπτώσεις. Τα κοινά ψεκαστικά εδάφους συχνά κολλάνε στη λάσπη μετά τη βροχή, προκαλώντας καθυστερήσεις στα κρίσιμα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής. Ωστόσο, τα drones της DJI Agriculture μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, αποτρέποντας τέτοιες καθυστερήσεις.

6. Ψεκασμός Μεταβλητής Δόσης

Τα drones της DJI Agriculture είναι εξοπλισμένα με τη δυνατότητα διεξαγωγής ψεκασμού μεταβλητού ρυθμού. Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει στους αγρότες να βελτιστοποιούν την εφαρμογή του προϊόντος βάσει συγκεκριμένων συνθηκών του αγρού, με αποτέλεσμα τη μείωση των απορριμμάτων/αποβλήτων και τη βελτίωση της υγείας των καλλιεργειών.

Μια κοινή πρακτική στην καλλιέργεια βαμβακιού είναι η χρήση ρυθμιστών ανάπτυξης όπως το Pix. Αυτές οι χημικές ουσίες ψεκάζονται σε χωράφια βαμβακιού για να περιορίσουν την υπερβολική ανάπτυξη του βαμβακιού και να επικεντρωθούν περισσότερο στην ανάπτυξη των μπουμπουκιών. Αντί να εφαρμόζονται αυτές οι χημικές ουσίες με σταθερό ρυθμό σε ολόκληρο το χωράφι, ο ψεκασμός μεταβλητού ρυθμού επιτρέπει μια πιο στοχευμένη προσέγγιση.

Με τον ψεκασμό με μεταβλητό ρυθμό, οι περιοχές με υπερβολική ανάπτυξη μπορούν να λάβουν υψηλότερο ποσοστό Pix, ενώ οι περιοχές με ασθενέστερη ανάπτυξη λαμβάνουν χαμηλότερο ρυθμό. Αυτή η στοχευμένη εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να αυξήσει σημαντικά την απόδοση του βαμβακιού.

Αυτό το επίπεδο ακρίβειας στη χημική εφαρμογή μπορεί να επιτευχθεί με ένα πακέτο προϊόντων DJI που περιλαμβάνει τα M3M, SmartFarm Web ή Terra και ένα drone AGRAS. Αυτά τα εργαλεία συνεργάζονται για να παρέχουν μια εξαιρετικά αποδοτική και οικονομικά αποδοτική λύση για τη σύγχρονη γεωργία. Αξιοποιώντας αυτές τις προηγμένες τεχνολογίες, οι αγρότες μπορούν να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη υγεία και παραγωγικότητα των καλλιεργειών.

Ευκαιρίες εφαρμογής Drone στην Βαμβακοκαλλιέργεια

Στην Τουρκία, για παράδειγμα, τα drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ψεκάσουν το βαμβάκι πέντε φορές κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, με εφαρμογές σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης:

Πηγή: ResearchGate (https://www.researchgate.net/figure/Phenology-average-for-the-cotton-crop-Legend-V0-beginning-of-the-plant-emergency-V1_fig1_347727964)
  • V0 – V2: Ζιζανιοκτόνο & Μυκητοκτόνο
  • V3 – BN: Ζιζανιοκτόνο & Μυκητοκτόνο & Διαφυλλικό Λίπασμα
  • F1 – FN: Εντομοκτόνο & Ρυθμιστής Ανάπτυξης
  • FN – C1: Εντομοκτόνο & Διαφυλλικό Λιπάσματα & Ρυθμιστής Ανάπτυξης
  • Μετά το C1: Αποφυλλωτικό 

Αυτή η στοχευμένη στρατηγική εφαρμογής με drone διασφαλίζει ότι τα φυτά βαμβακιού λαμβάνουν τις σωστές θεραπείες τη σωστή στιγμή, για βέλτιστα αποτελέσματα.

Βέλτιστες πρακτικές για τον ψεκασμό βαμβακιού Drone

Παρακάτω, παρέχουμε συστάσεις για το ποια drones και πώς να τα πετάτε, κατά την καλλιέργεια του βαμβακιού σας.

Προτεινόμενες ρυθμίσεις παραμέτρων πτήσης

Ζιζανιοκτόνο & Εντομοκτόνο & Μυκητοκτόνο & Ρυθμιστής Ανάπτυξης & Αποφυλλωτικό

T40T20PT30T10Παρατηρήσεις
Ποσότητα Εφαρμογής(L/ha)10~2010~2010~2010~20Ανατρέξτε στην πρόταση του γεωπόνου σας
Μέγεθος Σταγόνας (μm)100~300100~300Τύπος Μπεκ: 11001Τύπος Μπεκ: 11001Επιλέξτε μεγαλύτερο μέγεθος σταγονιδίου εάν ο κίνδυνος μετατόπισης (drift) είναι υψηλός (ψεκασμός ζιζανιοκτόνου ή/και ψεκασμός σε συνθήκες ανέμου).
Ταχύτητα Πτήσης (km/h)18~2520~2518 ~ 21.614~20Μειώστε την ταχύτητα πτήσης όταν ο κίνδυνος μετατόπισης (drift) είναι υψηλός, όπως κατά τον ψεκασμό ζιζανιοκτόνου και όταν υπάρχουν πολλά εμπόδια στο χωράφι.
Απόσταση Διαδρομών (meter)7~95.5~6.55.5~63.8~4.2Η απόσταση διαδρομής που είναι πολύ μεγάλη ή πολύ στενή θα προκαλέσει “λωρίδες”.
Ύψος πάνω από τον καρπό (meter)3~3.52.5~32.2~2.51.8~2.2Μειώστε το ύψος πτήσης εάν ο κίνδυνος μετατόπισης (drift) είναι υψηλός, όπως στον ψεκασμό ζιζανιοκτόνου ή/και στον ψεκασμό σε συνθήκες ανέμου. Αυξήστε το ύψος πτήσης εάν ανησυχείτε για ζημιές στις καλλιέργειες που προκαλούνται από τη δίνη της έλικας.
* Αυτές είναι συστάσεις παραμέτρων που βασίζονται σε γενικές συνθήκες. Συμβουλευτείτε τον γεωπόνο σας και αξιολογήστε τις απαιτήσεις αποτελεσμάτων και τα χαρακτηριστικά του εδάφους πριν προχωρήσετε.

Διαφυλλικό λίπασμα

T40T20PT30T10Notes
Ποσότητα Εφαρμογής(L/ha)10~2010~2010~2010~20Ανατρέξτε στην πρόταση του γεωπόνου σας
Μέγεθος Σταγόνας (μm)100~300100~300Τύπος Μπεκ: 11001Τύπος Μπεκ: 11001Επιλέξτε μεγαλύτερο μέγεθος σταγονιδίου εάν ο κίνδυνος μετατόπισης (drift) είναι υψηλός (ψεκασμός σε συνθήκες ανέμου).
Ταχύτητα Πτήσης (km/h)25~3625~3025~3015~22Μειώστε την ταχύτητα πτήσης όταν ο κίνδυνος μετατόπισης (drift) είναι υψηλός, όπως όταν υπάρχουν πολλά εμπόδια στο χωράφι.
Απόσταση Διαδρομών (meter)9~9.26~76~73.5~4.5Η απόσταση διαδρομής που είναι πολύ μεγάλη ή πολύ στενή θα προκαλέσει λωρίδες.
Ύψος πάνω από τον καρπό (meter)3~3.52.5~33~3.52~3Μειώστε το ύψος πτήσης εάν ο κίνδυνος μετατόπισης (drift) είναι υψηλός, όπως στον ψεκασμό σε συνθήκες ανέμου. Αυξήστε το ύψος πτήσης εάν ανησυχείτε για ζημιές στις καλλιέργειες που προκαλούνται από τη δίνη της έλικας.
* Αυτές είναι συστάσεις παραμέτρων που βασίζονται σε γενικές συνθήκες. Συμβουλευτείτε τον γεωπόνο σας και αξιολογήστε τις απαιτήσεις αποτελεσμάτων και τα χαρακτηριστικά του εδάφους πριν προχωρήσετε.

Ρύθμιση παραμέτρων M3M

Τύπος ΑποστολήςArea (2D)Ύψος Διαδρομής180m
Ταχύτητα Διαδρομής15 m/sΒελτιστοποίηση ΥψομέτρουOff
Camera: M3M RGB+MS (multispectral)

Σχετικό Video

Για να δείτε πώς χρησιμοποιούνται τα drones για να βοηθήσουν στην καλλιέργεια βαμβακιού, παρακολουθήστε αυτή τη μελέτη: https://youtu.be/30iNf3o24Uw?si=6w89jKRAtx2DXbau 

Πηγή: https://ag.dji.com/case-studies/cotton-dji-agriculture-solution?fbclid=IwAR3ju_6MQL1hCcoCmpwrPaPk6WklOUzWDO3EncJSHngoYU6I5vfV52-iCXs

Προειδοποίηση: Το περιεχόμενο και οι παράμετροι που παρέχονται εδώ είναι μόνο για αναφορά. Θα πρέπει να προσαρμόσετε τον τρόπο λειτουργίας και τις παραμέτρους και να χρησιμοποιήσετε έναν σωστό τρόπο για να ψεκάσετε το χωράφι σας σύμφωνα με τις διαφορετικές καιρικές συνθήκες, τους χαρακτήρες της καλλιέργειας, τη συνήθεια ή το ιστορικό χρήσης χημικών (θα μπορούσατε να αλλάξετε άλλες χημικές ουσίες σε περίπτωση που εμφανιστεί αντίσταση) κ.λπ. Εάν δεν είστε σίγουροι ποιες παραμέτρους λειτουργίας θα επιλέξετε ή δεν είστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα του ψεκασμού, τότε θα πρέπει πρώτα να κάνετε μια μικρή δοκιμή σε μέρος του χωραφιού, πριν προχωρήσετε στο υπόλοιπο .